Fler hål i väggen efterlyses!

DSC_7774

Det florerar rätt många myter i vårt avlånga land. Myter om hinder som sätter käppar i hjulet för den som vill starta ett företag eller har en förträfflig idé som denne vill realisera. I myter finns ju förstås alltid en gnutta sanning- annars skulle de aldrig uppstå. För faktum är att Sverige är ett land där man talar klarspråk, det ska vara ordning och reda, det ska vara rättvist och tryggt. Det får inte finnas några som helst tvivel kring säkerhet, trygghet och rättvisa. Tre element som är fundamentala för att nå den utveckling som Sverige lyckats uppnå men också tre hörnstenar som ibland är hämmande och till slut en dödsdom mot den som vill realisera en idé eller vara entreprenör på heltid.

Låt mig ta två exempel där alltför många regleringar leder till kollaps av människors djävlar anamma att starta något nytt, spännande och intressant. Kanske något som också tar de ur arbetslöshet.

Hen bosatt på en liten ort har varit arbetslös en längre period och hen börjar inse att möjligheterna till en anställning är mycket små, varför hen kommer på den förträffliga idén att hen, som gillar att baka bröd, ska starta ett eget bageri. Verksamheten påbörjar hen genom att börja baka i sitt hemmakök. Ryktet går att det har startats ett bageri, som för övrigt saknas på orten och beställningarna haglar över hen, grannarna köper sitt morgonbröd och hen blir ett välkänt ansikte på orten och någon att räkna med. När de första limporna börjar säljas och hen börjar gå plus minus noll, så får hen ett oanmält besök av kommunens miljökontor som inspekterar hens livsmedelsföretag och huruvida det uppfyller villkoren i livsmedelslagstiftningen. En lagstiftning som aldrig har beskyllts för att vara lättbegriplig.

Efter kontrollen fick hen veta att hens privata kök inte höll måttet när det kom till hantering av livsmedel och att hen måste hitta en lämplig lokal för ett bageri och att hen nu inte kunde baka mer bröd tills hon löst frågan. Från att ha älskat sitt arbete, och dess kärnverksamhet att baka bröd, var det dags för hen att ge sig ut på djupt vatten och havet av pappersarbete, med byråkratiskt språk, för att få ett tillstånd att få göra det hen älskar mest av allt. Att få baka bröd, träffa sina kunder och leverera nya recept.

I en annan del av landet är hen en person bosatt i en storstad som tröttnat på stadens uteställen och bestämmer sig för att öppna en ny bar, nischad mot en musikintresserad publik. Den nya baren ska vara en plats där okända artister och musiker får en plattform att uppträda. Baren blir ganska snabbt en mycket populär plats, kvällarna fylls snabbt med båda nya musiker och en publik som ser den nya baren som sitt andra vardagsrum. En kväll står ett antal gäster runt baren och börjar dansa till dansant musik som ett band spelar på scen. Hen och ägaren av baren, som står i baren och servererar, blir uppsökt av en civilklädd polis, som meddelar att restaurangen inte har ett danstillstånd och att hen nu som ägare riskerar böter.

Regler och styrdokument är bra. Skydd, säkerhet och trygghet är också bra. Myndigheternas vilja att detaljstyra varenda liten uppkommen situation och reglera varje verksamhets alla aspekter däremot är en fråga som hämmar människors vilja att uppnå något nytt, ta sig själva ur arbetslöshet och stå på egna ben. Det måste finnas en balans mellan att uppmuntra medborgarna att våga ge sig på att skapa något nytt och att reglera allt i minsta detalj. Jag längtar ihjäl mig efter hål i väggen som serverar något nytt eller koncept som med en första anblick skulle verka vara helt osannolikt i dagens Sverige. Det kanske är dags att släppa en aning på staten kontroll och låta friare tyglar få styra människor. Jag är säker på att vi skulle få ett Sverige som är mer kreativt, spännande och en intressant plats att leva i.

Signerat: Nadja Hatem